Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Vänskap
-->
 

Vilken typ av vän är jag?

Vilken typ av vän är du? Och vad säger det om dig?

De här 5 rollerna är vanliga i vänskapsrelationer.

 

Organisatören

Fixaren som håller reda på födelsedagar, köper presenter, och jonglerar tusen små praktiska detaljer.

Om du har den här rollen… 

Så är du förmodligen Duktiga Annika i många sammanhang och kan rätt ofta ha valt rollen på grund av att du behöver bekräftelse från andra.

Tröttnar du på rollen får du vara beredd på att gå miste om gruppens omedelbara uppskattning, och det viktigaste du i så fall måste göra är att lära dig att vara lite mer passiv.

Lillasystern

Med barnslig charm och ett visst mått förvirring undviker du effektivt att vara den som tar ansvar.

Om du har den här rollen…

Så är det är en raffinerad roll, för du slipper ta ansvar, men får ändå alltid vara med. I längden är det här nog ändå en roll som blir tråkig. Det är en sak att ha den här rollen när man är 17 och yngst på kontoret. Det är inte lika kul när man är 42.

Underhållaren

Ständigt ett skratt redo, ständigt en nypa ironi i handen att salta över vardagen. Underhållaren förväntas vara den som alltid kan roa oss andra.

Om du har den här rollen…

Så har du ”jobbet” att se till så att det inte blir för spänt i gruppen genom att avleda uppmärksamheten från konflikter till något skämtsamt. Är du rent av själv lite konflikträdd?

Att ständigt ha den här rollen kan i längden också uppfattas som lite oseriöst, eftersom du så sällan visar dig allvarlig.

Terapeuten

Lyssnar, lånar ut sin axel och säger kloka, varma saker så att vi andra mår lite bättre.

Om du har den här rollen…

Så är du en person som ser det som viktigaste att vara omhändertagande och hjälpa andra. Risken finns bara att du glömmer dig själv på vägen…

Diplomaten

Det här är en väldigt omtyckt medlem i gruppen, med stora talanger för att snappa upp konflikter och gå emellan och medla.

Om du har den här rollen…

Så är du ofta ett första-barn som har utvecklat en vana vid hårda förhandlingar. I längden är det dock en roll som tär på krafterna, just det här att ständigt anpassa medlingsstrategin och inte fritt uttrycka sina egna åsikter. Det kan göra att du känner dig lite falsk som person.