Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Vänskap
-->
 

Varför är så många ensamma?

"Nyensamhet” kallar man det ibland, när man i media och på debattforum diskuterar hur socialt passiva den tekniska utecklingen har gjort oss.


Vi facebookar, twittrar, mejlar och sms:ar istället för att träffas på riktigt.

Vi nöjer vi oss med vänskap serverad på skärmens kalla servis, kanske för att vi tror att det är antingen detta, eller att inte ”ses” alls?

Förklaringen till vår så kallade nyensamhet är också att vi flyttar mer än någonsin. Kvinnor i snitt förväntas göra det tolv gånger under sin livstid, enligt statistik från SCB. En genomsnittlig man hinner på grund av sin något kortare livslängd ”bara” med elva.

 

När vännerna flyttar

Men även den som är sin hemstad trogen hela livet kan uppleva hur det sociala livet plötsligt går från sommar till höst, när vännerna flyttar eller växer ifrån en på andra sätt.


Christian berättar att han efter tio år i Stockholm flyttade tillbaka till sin hemstad och tänkte att det där med vänner skulle väl inte vara någon stor sak. Han hade ju haft så lätt för att få kompisar förut. Han var ingen kuf. Dessutom bodde det säkert kvar vänner från förr…

Men det skulle visa sig att de allra flesta hade flyttat ifrån sin hemort, precis som han, och till en början försökte han därför hålla liv i de vänskapsrelationer som han hade lämnat i Stockholm.

- Men de upplöstes på bara några månader när inte den där naturliga kontakten fanns där längre. Det är egentligen skrämmande så snabbt det gick, berättar han.

 

Idag har Christian startat det här nätverket.

 

Du hittar hans personliga tips om hur man hittar nya vänner efter flytten här