Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Vänskap - vänner
-->
 

Vänskap

 

Vad är vänskap? Hur vet man att man är vänner?

 

Det är lätt att bli högtravande och lite romantiskt överspänd när man pratar om vänskap.

Kanske tänker du att riktiga vänner är sådana som liksom bara fattar dig. Ni kan ta vid där ni slutade, fast att ni inte har setts på flera månader. Och när ni för första gången träffades så visste ni båda med en gång att just ni två skulle bli goda vänner…

 

Det kan vara just sådana överdrivna förväntningar på vänskap som ligger bakom att du faktiskt känner dig ganska ensam idag...

 

Lillian B Rubin, amerikansk socialpsykolog och psykoterapeut baserad i San Fransisco, är en världskänd expert på vänskap. Hon slår gärna ett slag för ”vardagsvänskapen”, som vi har med kollegorna på jobbet, eller med träningskompisen som vi hoppar i takt med.

"Alla dessa människor som vi lite överslätande kallar 'bekanta' har också ett stort värde i livet" menar hon.

 

Vardagsbekanta är lika viktiga som själsfränder

Egentligen borde man inte jämföra dem med varann eller gradera så mycket. Vi behöver helt enkelt alla slags vänner. Många gånger kan varje-dags-umgänget dessutom utvecklas till en mer intim vänskapsrelation längre fram. En del vänskapsrelationer tar flera år på sig att mogna fram, men kan då å andra sidan hålla desto längre, kanske hela livet.

 

Svårt att veta om man är vänner "på riktigt" 

Något som ytterligare komplicerar vänskapsrelationer är att det är ganska svårt att veta om man egentligen har blivit vänner eller inte.

När Lillian B Rubin gjorde djupintervjuer och följde upp vänskapstrådar tvärs över bekantskapskretsar, så upptäckte hon nämligen att hela 64 procent överhuvudtaget inte nämnde den person som de själva hade sagt var deras bästa eller nära vän.

64 % av dina vänner ser dig kanske inte som vän över huvud taget. Hemska tanke!

 

Ska vi gå tillbaka till primitiva vänskapsbetygelser och kräva blandat blod och två hårt sammanpressade tummar? Eller är det kanske dags se på vänskap på ett nytt sätt?

Kanske som ett stämningsläge som vi befinner oss i, och som ingen annan mer än vi själva kan berätta om det är äkta eller inte?

 

I den här artikeln fördjupar jag mig i vad som kan ligga bakom att ensamhetskänslor är så vanliga idag!