Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Vänskap
-->
 

Trött på hur vänner ser mig!

Att du känner dig ensam i dina vänskapsrelationer kan bero på att du har fått en roll i dem som du inte trivs med.

 

Amanda berättar att hon brukar få positionen som lyssnaren i sina vänskapsrelationer.

 - Och det är en roll som jag har börjat tröttna på. Jag har flera vänner som är starka och framåt och som pratar mycket om sig själva, och i relationen med dem kan jag ha svårt för att bryta in och ta plats. Det brukar bli så att jag tröttnar på att vänta på att de ska fråga ”hur är det med dig då?”; jag tystnar och lyssnar, och försöker lösa deras problem istället. Jag är visserligen trött på det, men vi har varit vänner så länge nu. De här rollerna är liksom cementerade.

Mina vänner, däremot, skulle nog beskriva mig som en snäll person som är lugn, tyst och lyssnar bra, och som inte behöver så mycket plats.

Jag vet att jag inte kan inte förvänta mig att de ska vakna upp och se att jag har större krav på vår vänskap. Jag måste börja ställa de kraven själv, säger hon.

 

 

Ulrika berättar i sin tur att hon ofta får rollen som ”organisatör” i grupper.

- Visst gillar jag att fixa och organisera saker, men jag hade ju inte tänkt mig att jag skulle få den här rollen på heltid. Jag tog på mig ansvaret för våra gemensamma fredagsfrukostar på jobbet. Sedan dess har det blivit som att jag är fixaren, jag förväntas hålla i allt från att köpa in saker från IKEA, till att veta vilken kaffemaskin som blir bäst i köket, eller komma ihåg hur ofta blommorna ska vattnar, berättar hon.

 

 

Att bli medveten om vilken roll du brukar ta i vänskapsrelationer är första steget mot bättre vänskapsrelationer!

Om du inte trivs med din roll, och inte känner att du har tillåtelse att vara ”dig själv”, så kan det vara anledningen till att du känner att du har för få äkta vänner.