Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Hitta nya vänner
-->
 

Så hittade vi nya vänner

 

Hur får man egentligen nya vänner? 3 kvinnor berättar!

Marita 

Marita råkade lyssna på en psykolog i radion som sa att vi alla borde ha

25 vänner av olika slag.

- Då var det något som släpptes loss i mig. ”Ja, jag vill ha 25 vänner!”

Då när hon lyssnade på programmet kände hon sig ensam. Idag när hon börjar räkna vännerna på fingrarna så slutar antalet på 23…

- Jag ser ganska ödmjukt på vänskapsprocessen, det är något som växer fram i mellanrummen, mellan gångerna vi ses. Plötsligt när vi träffas nästa gång så har det hänt något och vi har blivit vänner. Men vad du kan påverka är själva mötena. Föreslå fikor, eller initiera gemensamma projekt, det är ett jättebra sätt för att se om det finns ett frö till vänskap.

Att verkligen erkänna för sig själv att man vill träffa nya vänner tror hon också borgar för en större vakenhet, så att man upptäcker när en möjlig ny vän faktiskt står framför näsan.

- Det kan vara vid vitt skilda tillfällen som man möter någon som man blir intresserad av, så det gäller att försöka fånga ögonblicket i flykten. Samtidigt ska man nog inte bli för fixerad vid själva målet, nya vänner. Det ligger i vår kultur att vi bara tänker på att komma fram, istället för att njuta av vägen dit. Acceptera att du aldrig vet vad ett nytt människomöte egentligen kommer att leda till. När du gör den här resan så är det som att gå i nysnö, säger hon.

 

Annika

Annika har flyttat flera gånger i livet, och tror sig ha kommit på knepet.

- Viktigast av allt är vad du utstrålar, att du visar glädje och nyfikenhet. Sån är jag nog som person, jag har lätt för att bli entusiastisk. I grunden handlar det nog om god självkänsla, att man har accepterat sig själv och vet vem man själv är. Då tror jag att allting är möjligt!

Hon hittade nya vänner efter en flytt till en ort där ingen i familjen kände någon. Flytten var bra för familjen. Men socialt kändes det lite skakigt.

- Det var också en del i omgivningen som reagerade. ”Varför ska ni flytta, ni som har det så bra här?! Och hur ska det gå för barnen?”. Men jag tror att det handlade om personer som själva kände obehag inför tanken på att behöva flytta och skaffa nya vänner, säger hon.

 

Marie

Marie kände sig ensam efter en skilsmässa, då mycket av det naturliga parumgänget försvann.

- Vi levde plötsligt helt olika liv. Och det var inget jag kände någon bitterhet över, för jag vet ju själv hur det är att leva i ett familjeliv, vad man egentligen hinner med att göra med andra utanför familjen. Deras egen parrelation måste ju också få ta tid, annars funkar det inte, det är jag själv ett levande exempel på, berättar hon.

”Nu börjar en ny tid i livet” resonerade hon istället, och med den behovet av nya vänner. Hon har nog aldrig tidigare träffat människor så ofta som idag, säger hon.

- Det kan vara en vecka då jag har folk hemma på middag fyra kvällar i rad. Jag har helt enkelt mycket mera tid till det, säger hon.

Ett av de första stegen var att ta kontakt med Makalösa föräldrar, en förening för ensamstående föräldrar och deras barn.

-  Jag kände mig lite handlingsförlamad första tiden, och behövde hjälp att ta mig ur det där. Det var skönt att prata med människor som också upplevt en liknande situation och det gagnade även min dotter som hittade nya kompisar hon med.