Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Inga vänner kvar
-->
 

Inga vänner kvar

Teveproduktionsbolagen har hittat en öm punkt hos tittarna som de bara behöver trycka på lite lätt, så rinner tittarsiffror och reklampengar till. 

För det handlar ju om – vänner, vänner för livet.

 

I verkligheten är vänskap betydligt skörare.

I verkligheten hade förmodligen Monica, Rachel, Joey, och de andra i en speciellt populär teveserie som anspelar på temat redan i programtiteln, blivit trötta på varandras putslustiga sällskap redan efter tredje säsongen…

 

Det är inget konstigt att man med jämna mellanrum i livet känner att man behöver fler vänner.

I det verkliga livet, utanför tevestudion, händer det varje dag att vänner växer ifrån varann på olika sätt och tappar kontakten.

Varje flytt vi gör (och vi gör cirka 11-12 sådana i genomsnitt i livet) är en risk för vänskapsrelationen. Och du behöver dessutom inte ens flytta särskilt långt för att det ska ske. En del vänskapsrelationer baseras nästan helt på lätttillgänglighet, att man bor i samma kvarter och därför väldigt lätt kan ses. Så fort träffarna kräver större förflyttning eller mer planering så riskerar de att inte alls bli av.

Även en skilsmässa/separation brukar också föra med sig att en del vänner följer med partnern. Ytterligare några känner sig av olika skäl obekväma att umgås med singlar.

 

Förändringar utmanar vänskapen

Överhuvudtaget så är förändringar av olika slag utmanande för vänskapen, eftersom så många av oss utgår ifrån likhetsprincipen när vi väljer vänner. Vi vill umgås med någon vi känner igen oss själva i. Så om den personen plötsligt byter klädstil radikalt, går från soffpotatis till träningsfreak, blir singel istället för sambo, eller på andra sätt ”överraskar”, så kan det vara en chock som vänskapen inte återhämtar sig från.

 

I den här artikeln tar jag upp tips om var man hittar nya vänner, i några konkreta situationer av ensamhet.