Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Inga vänner kvar
-->
 

Inga vänner efter skilsmässan

Många kvinnor upplever det som att när vigselringen dras av fingret så följer en lång kedja av vänner med av bara farten. ”Vänner” som plötsligt börjar verka lite nervösa, inte bjuder in på middag, hummar generat om jämna par, vilket ironiskt nog inte verkar gälla för de nyskilda männen.


Vänskapsexperten Lillian B Rubin försöker förklara:

- Det kan finnas många skäl till varför människor känner sig obekväma när det har inträffat en skilsmässa i vänkretsen, inte minst för att det påminner dem om att det skulle kunna hända dem själva. Sedan är det tyvärr också så att kvinnor kan se andra nyskilda kvinnor som ett slags hot. Det är inte bara en fördom. Jag vet många nyskilda kvinnor som har upplevt att deras väninnas make plötsligt lagt in en stöt. Tyvärr är det dessutom så att ensamstående män räknas som en större social tillgång kring bordet, än ensamstående kvinnor, och det där handlar om vårt samhälles strukturer, säger hon.

 

Tips för dig som är ensam efter skilsmässan:

Prata med andra som skilt sig

I det här skedet behöver du akut känslomässigt stöd från likasinnade. Ju fler gånger du får höra historierna om kärlek som tog slut, desto mindre ensam kommer du att känna dig känslomässigt. Hittar du inte stödet i din bekantskapskrets så kan ett diskussionsforum på internet vara minst lika bra.

Hitta oberoende bollplank

Eftersom dina tidigare vänner kanske är gemensamma med ex-partnern, så kan de uppleva det som en lojalitetskonflikt när du vill ”älta” skilsmässan. Kom ihåg att det är bättre att hitta oberoende bollplank om det är möjligt.

Ta inte vänskapsförluster personligt

Vänner som ni har skaffat som par kan också ofta ha haft den funktionen att de bara fungerade med er som par, och inte som individer. I så fall rinner förstås vänskapen ut i sanden, när den heliga kvartetten är splittrad. Se på det som att det handlade om ett konstruktionsfel från början. Inte om att det skulle vara något fel på dig.

 

Hamna inte i dejtingfällan 

Fall inte i den vanliga fällan att tro att förväxla brist på vänner med brist på en partner. Det kan kännas frestande att träffa en ny partner, men känslomässigt är det bättre för dig om du bygger upp ett bra liv för dig själv först.

 

Läs också de här råden för dig som har gått igenom en skilsmässa.