Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Inga vänner kvar
-->
 

Inga vänner efter flytten

Jonna valde att flytta ihop med sin pojkvän som bodde på annan ort. Hon lämnade därmed större delen av sin umgängeskrets i Stockholm. Nu har hon bott ett år i sin nya hemstad, men känner fortfarande att hon har långt kvar tills att hon har byggt upp ett nytt socialt nät som hon känner sig nöjd med.


- I den här takten kommer det nog ta tre år tror jag. Visst har jag lärt känna några stycken här nere. Men jag saknar vardagliga relationer. Att en vän kommer och ringer på dörren oanmäld. Att man sitter och bara gör ingenting ihop. Det kan jag bli väldigt frustrerad över att jag inte har nu. Och det läskiga är ju, att samtidigt som jag känner att jag inte har så mycket vänner här, så märker jag att jag håller på att tappa kontakten med mina gamla kompisar i Stockholm.

Istället umgås hon väldigt mycket med sin pojkvän.

- Vi har blivit varandras bästa kompisar. Vi äter upp varann. Han umgås också mycket mindre med sina vänner sen jag flyttade ner. Det jobbiga är nämligen att han känner ett jättestort ansvar för mig. Han får fortfarande dåligt samvete när han ska göra något med sina kompisar utan mig, vilket gör mig jättearg att han känner så. Är vi på fest och jag känner att jag vill gå hem för att jag inte känner någon där, utan bara sitter i en soffa och är ensam, så mår han också dåligt över det.

Som ett försök att hitta ”egna” vänner satte Jonna in en kontaktannons på en hemsida för kvinnor. ”Nyinflyttad tjej söker någon att prata och gå på bio med.” Linda svarade.

- Sedan mailade vi några gånger, och till sist bestämde vi oss för att träffas. Det kändes jättekonstigt. Som att gå på date, fast med en tjej. Men vi pratade i 3-4 timmar den där gången, och sedan har vi träffats mer och mer. Nu har jag gått med i samma kör som hon sjunger i också, berättar Jonna.

 

Linda, som Jonna träffade, berättar sin historia:

Jag flyttade hit tillsammans med min pojkvän, men ganska snart efteråt tog vårt förhållande slut.

Då blev min situation akut, ”Hjälp, jag känner ju ingen i den här stan!”.. Min strategi var att svaa  på några kontaktannonser, gå på kvällskurser, börja sjunga i kör, nattvandra ihop med Röda korset och gå med på en mailing-lista för ensamma.

Min situation är helt klart bättre idag, men jag är fortfarande på väg att bygga upp min bekantskapskrets. Det är faktiskt mycket svårare att träffa nya kompisar efter att man har slutat plugga, så jag svarar fortfarande på annonser då och då. Det är ju lite speciellt att träffa nya väninnor också. Det är ett helt annat rollspel. Träffar man en ny kille, så kan man dra sig tillbaka lite och låta honom ta initiativen, men när man träffar en tjej, då är det ju lika mycket upp till mig. Sedan är det nog väldigt lätt hänt att man blir överdrivet känslig också. Om hon dröjer med att ringa tillbaka, så är det lätt att tro att hon nog har tröttnat. Men då gäller det att man sväljer sin stolthet och ringer själv, säger Linda

Hennes tips till den som känner behovet av nya vänner är att först och främst gå igenom adressboken.

- Då inser man att man faktiskt har fler människor omkring sig än man tror. Finns det inte någon där som man kan försöka ta upp kontakten med igen, så kanske man kan gå någon kurs eller börja sporta. Det viktigaste är bara att man tänker på att välja något som man gillar, och inte har ”nya vänner” som enda mål.

 

 

Tips för dig som är ensam efter flytten

  • Försätt dig i sociala situationer där det är naturligt att träffa nya människor.
  • Fundera på vad som hindrar dig från att hamna i fler sådana situationer, och eliminera hindrena. Är det till exempel teven som hindrar dig från att gå ut och träffa mer nya människor? Gör dig i så fall av med teven.
  • Var öppen för många människor samtidigt, och hamna inte i bästis-fällan som gör att du bara koncentrerar dig på en ny person.
  • Spåra andra nyinflyttade, eftersom dessa är i samma sociala situation som du. Ställ harmlösa frågor till främlingar som kan ge ledtrådar om deras bo-status.
  • Gör saker regelbundet. Gå till samma kafé varje dag, eller besök ett gym vid samma tider alltid. Det är så man blir kompis med stammisarna, vilket kan leda till fler kontakter.
  • Ha en positiv grundinställning och signalera till andra att du är ny och söker kontakt.  Ett sätt att visa det på är genom nyfikenhet. ”Hur brukar ni göra här?” , ”Kan du hjälpa mig med lite tips och råd?, ”Vilka är egentligen de bästa möbelaffärerna här i närheten?”