Vänskap
konsten att få fler och bättre vänner
 
 Hitta nya vänner
-->
 

Hitta nya vänner

Vänskap handlar bara inte om de människorna du råkar träffa.  Du spelar själv en väldigt stor roll i byggandet av en vänskapsrelation, och dina egna handlingar är dessutom det som du har lättast för att påverka.


Om du vill bygga dina nya vänskapsrelationer så att det känns mera äkta, och exempelvis har tröttnat på att spela samma ”roll”, så börja med att titta på hur du själv inverkar i processen.

Titta på din roll i din familj

Fundera på hur det såg ut i din ursprungsfamilj. Psykologer som har Freud som husgud menar att både förhållandet till föräldrarna och placeringen i syskonskaran stimulerar en viss typ av gruppbeteende. Vi har lätt för att tro att en roll är något som tillhör vår personlighet, något orubbligt, ”sån är ju jag”, men i själva verket är många av våra beteenden bara vanor vi utvecklade under helt andra omständigheter, men som ändå har hängt kvar sedan dess.

Hur mycket av lillasyster eller storebror eller mellanbarn är du också i dina vänskapsrelationer?

Fråga någon du litar på

Du kan också be någon du känner dig trygg med att hjälpa dig definiera vilken roll du brukar ta i vissa sammanhang. Det kan kännas fåfängt och fult att fråga ”hur är jag?”, men det är fullständigt normalt att vilja spegla sig mot andra.

Gör en sak annorlunda

Nästa gång du hamnar i en situation då rollerna delas ut i nya relationer, försök att härda ut i den pinsamma tystnaden som gärna uppstår under processen. Är du en obotlig organisatör så får du stålsätta dig för att inte säga ”det fixar jag”. Prova att ta en annan roll än den du brukar. Var lite mer modig än du brukar. Eller var lite mer tillbakalutad än du brukar.